Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

15 Haziran 2012 Cuma

Emmaus , Alessandro Baricco


alessandro baricco nun kalem aldığı katolik italyasında geçen 4 gencin sıradn başlayıp koyboluşa uzanan hikayelerinin anlatıldığı bir eserdir. çok kısadır 130 sayfa( 128) yoktur ama size 300 sayfalık bir kitabın yoğunluğunu aşılayabilmektedir.
4 tane muhafazakr ve dindar ailenin çocuğu olan gencin nasıl kaybolduklarını ve içlerinde yaşadıkları tufanları aktarmaktadır.aslında bir italyanın portresidir , ( emmaus).
ismini ise yazar hz isa ya atfedilen çok yalın bir öyküden almıştır.

hikaye ye göre bir gün 2 adam kudus yakınlarında hristiyanlara göre hz isa öldürüldükten 2 gün sonra, bir adam görürler... devamında anlatılan bir yalın öykü vardır.(u: ilk okuduğumda bana çok saçma gelmişti) ve isanın öldüğünden habersizidir. o iki adam ona kudüsün bu kadar yakınında yaşayıp da isanın öldürülüşünden haberi olmayan tek işi senmisin diye sitem ederler. bunu üzerine isa gitmek ister. fakat o iki adam onu bırakmazlar derler ki yemeğimizi paylaşalım... yemekte o iki adam karşıdaki yabancının mütavaziliği ve hissiyatından onun isa olduğunu anlarlar , isa da o zaman anlar ki kendisinin öldüğünü.

ilginç bir hikayeydi...


kitabın arka kapağında ise şunlar yazmaktadır.

emmaus zaman mekan ve cinsiyet gözetmeksizin insanın mutluluk arayışına dair meselesi olacak herkesi cezbedecek bir metin. karşılarına çıkan sonsuzlukta yollarını bulmaya çalışan gençlere dair bir cesaret öyküsü.

kitap bize göre bir hayli fazla batılı tasvir dediğimiz nesne  içermekte fakat yazar bütün bunlara bağlı kalmamış , kitabını salt bir temadan yola çıkararak pazarlamamış italya ya göre doğal karşılanan her şeyi sürmüş o yüzden bize göre çok farklı bir yaşam tarzı...

mutlu ve her şeyleri olan 4 genç luca, boby santo ve isimsiz anlatıcı ve romanda her şeyin kopuşunu temsil eden yıkımın eşiğinin sebebi olan kız andre yada andrea.... süregelen olayları bozacak kapasitede bir kız andre tüm bu 4 arkadaşı yoldan çıkaracak kadar dişil ve de hiç bir kızla ilgilenmeyecek kadar erkeksi bir havası var...

isimsiz kullanıcı dışındaki diğer 3 arkadaşın hayat hikayelrin çok acı sonlanmasına rağmen isimsiz kullanıcının eski günlerde olduğu gibi kiliseye dönmesi ve yaşanan ların o çevrede çok iyi bilinmesine rağmen tekrar sahneye çıkıp papaz tarafından isminin yeniden aramızda sözüyle tekrar duyrulması ve yaşadığı çelişkiler azabı kitap ta okunması gereken bir temaaşa olarak sunulmakta.

isimsiz anlatıcının o anki hissettikleri ve yaşadıklarını kusursuza yakın bir biçimde anlatan yazar bu işin üstesinden gelmiş.

kısacık bir öykü ama avrupa ve modern hayatın gerçeklerine cevap  vermeyen kilisenin ve
dindar katoliklerin ailelerinde yaşanan sallatıların oluşturduğu koparmalar... ve sonuç...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder